Afstudeer project

‘De transformatie van een industrieel gebied naar een culturele identiteit’ was het doel van de afstudeerstudio. Het project is onderverdeeld in twee delen, het M3 project, waarbij algemeen onderzoek werd gedaan naar het thema, en het M4 project, waarbij het gebouw is ontworpen. Tijdens het M3 project hebben we met de studio verlaten fabrieken gezocht die de potentie hebben om getransformeerd te worden naar een gebouw met een culturele identiteit. Een van deze gevonden gebouwen is de Vyborg Mill.

 

Afstudeer commissie:

prof.ir. D. (David) Gianotten

M.H.P.M. (Maarten) Willems

B.C.I.M. (Barbara) Kuit

 

De Vyborg Mill is een verlaten broodfabriek in Vyborg, deze stad ligt aan de grens van Rusland, vlakbij Finland. Vyborg heeft een hele rijke geschiedenis en hoorde bij Finland tot en met de tweede wereld oorlog. In die tijd was het een van de drie grootste steden van Finland en de Finse geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de architectuur van de stad. De Vyborg Mill is gesitueerd bij de haven aan de grens van het stadscentrum, het stadscentrum is ook het gebied met de meeste toeristische plekken. De transformatie van de Vyborg Mill combineert de Finse en Russische cultuur en promoot Vyborg.

De eerste gebouwdelen van de Vyborg Mill zijn gebouwd in 1931-1932 en ontworpen door de Finse architect Erkki Huttunen. De Finse architect heeft de silo’s en U-vorm aan de zuid kant ontworpen, deze U-vorm creëert een plein aan de straat. De andere gebouwdelen zijn ontworpen in de jaren erna. Ondanks dat de Vyborg Mill ernstig is beschadigd door de Soviet troepen tijdens de tweede wereld oorlog, hebben de Finnen het gebouw hersteld aan het einde van de loopgravenoorlog.

Het nieuwe ontwerp heeft drie functies; ten eerste het opera en ballet theater, dit theater is ontworpen in het nieuwe volume en trekt bezoekers aan van grotere omliggende steden. Het nieuwe volume omsluit de bestaande volumes gedeeltelijk; Ten tweede, een publiek theater voor de bewoners van Vyborg, welke gesitueerd is in de silos; Ten derde, een dansschool om de nieuwe generatie dansers op te leiden, deze functie is ook de connectie tussen het publieke theater en het opera en ballet theater. De dansschool is gesitueerd in de oude opslag. Deze drie functies zijn verbonden doormiddel van een publieke route welke toegankelijk is voor iedereen.

Het programma van het getransformeerde gebouw combineert de culturele identiteit van Rusland en Finland, heeft een plein voor verschillende activiteiten, is een publieke locatie waar mensen kunnen ontmoeten en trekt toeristen naar Vyborg.